ПАРТНЕРСТВО УЗ МЕМОРАНДУМ
27.07.2011

Представници организација цивилног друштва, које су прихватиле позив Градске општине Палилула о сарадњи на реализацији заједничких пројеката и остваривању Стратегије развоја општине, потписали су МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ. На овај начин НГО сектор и општина Палилула, као једна од организација локалне самоуправе Града Ниша, радиће на остваривању развојног концепта, под мотом, „ПАРТНЕРСТВОМ ЗА МОДЕРНУ ПАЛИЛУЛУ“.Уговоре је потписао, са представницима 33 организација цивилног друштва, по овлашћењу председника општине, Бобан Микић, члан општинског Већа а у име НГО организација, речи захвалности организатору скупа је пренела Јелена Голубов-Тодоровић

У циљу унапређења квалитета живота грађана и квалитетније сарадње са организацијама цивилног друштва, управама и установама Града, на изради пројеката од интереса за локалну заједницу у 2011/2012, руководство Градске општина Палилула је у првој половини ове године организовало више радних састанака и панел дискусију са представницима заинтересованих удружења и организација у граду.

Циљ ових разговора био је да се на једном месту сагледају активности и могућности успостављања дијалога локалних власти и невладиног сектора у склопу европских интеграционих процеса и програмских активности Градске општине Палилула. Размењене су пројектне идеје, погледи на локални и регионални развој, разговарало се о могућностима сарадње јавног и невладиног сектора у процесу придруживања наше земље ЕУ, унапређењу пројектних активности.

По речима Бобана Микића, члана Већа ГО Палилула, који је у име председника општине, проф.др Игора Новаковића потписао Меморандум, након вишемесечних консултативних разговора са организацијама цивилног друштва договорено је да следећи корак буде потписивање МЕМОРАНДУМА О САРАДЊИ. Овим чином и практично смо отворили нову етапа у сарадњи и остваривањеу партнерства локалних власти и невладиног сектора.

Уједињене нације, у многим од својих резолуција и конвенција, признају улогу цивилног сектора у промоцији развоја друштва, заштите околине и људских права, демократије и доброг управљања. Сектор невладиних организација укључује велики број људи који су посвећени овим циљевима. Цивилни дијалог као дијалог са невладиним организацијама (НВО) у протеклој деценији је постао врло важна тема и у ЕУ. Невладин сектор је данас израстао у препознатљиви друштвени, политички, све више и привредни фактор у Региону.

Градска општина Палилула је профилисана према европском моделу, који јединицу локалне самоуправе не одређује само као административни сервис локалне заједнице, него као и партнера који активно и ефикасно учествује у разрешавању свих проблема заједнице.